Under følger en stegvis beskrivelse av hvordan du setter opp tilkoblingen mellom Fiken og Altinn, slik at du kan sende skjemaer som mva-oppgaver og a-meldinger rett fra Fiken til Altinn. Klikk her hvis du heller foretrekker å se dette vist i en video.

Del 1: Disse forberedelsene gjør du i Altinn

I denne første delen befinner du deg på Altinn.no. Her setter du opp og endrer passord og innstillinger som gjør at du kan koble opp Fiken mot Altinn.

1. Gå til Altinn.no og logg inn. Når du har logget inn skal du velge hvilken aktør du vil fortsette som. Her er det viktig at du velger deg som person, og ikke selskapet ditt.
  2. I menyvalget i toppen klikker du på «Profil». Du ser nå at profil-informasjonen som kommer opp gjelder deg personlig, og ikke selskapet ditt. Velg «Avanserte innstillinger».
  3. Scroll ned til «Innloggingsinformasjon». Her skal vi opprette ditt personlige passord som du bruker hver gang du sender inn et skjema fra Fiken til Altinn.
    1. Legg inn et brukernavn. Det kan være hva som helst, for det skal ikke brukes noen sted. For eksempel din e-postadresse.
    2. Klikk på «Endre passord» og lag et passord. Dette passordet er nytt og kan være hva som helst. Ta godt vare på det, for det skal oppgis hver gang du sender et skjema fra Fiken til Altinn. Dersom du glemmer passordet kan du trykke «Endre passord» og lage deg et nytt. Merk at det kan ta 5-10 minutter før Altinn klarer å oppdatere dette passordet slik at det er mulig å logge inn med det, test det eventuelt først her.
    3. Legg inn ditt mobilnummer. Pass på at det er til en telefon som du har tilgang til, for hit sendes engangskodene fra Altinn.
    4. Huk av for «Tillat innsending fra applikasjon eller system med dette brukernavnet og passordet». Dersom dette ikke er huket av får du ikke sende skjemaer fra Fiken til Altinn.
    5. Trykk «Lagre».
  4. Scroll videre ned til «Registrer datasystem». Her skal vi opprette passordet som du kun bruker én gang i Fiken når du setter opp tilkoblingen til Altinn.
    1. Legg inn en kort beskrivelse, for eksempel «Fiken».
    2. Under «Type datasystem» scroller du deg nedover og velger Fiken.no. NB! Altinn har rapportert at denne menyen ikke alltid fungerer i nettleseren Safari eller på mobile enheter (telefon/nettbrett). Prøv i så fall på pc/mac eller i en annen nettleser.
    3. Lag et passord, det kan være hva som helst. Dette passordet bruker du når du skal opprette tilkoblingen til Altinn.
    4. Trykk «Legg til» og se at Fiken dukker opp på en linje nederst med en egen «ID» og «Beskrivelse». Sammen med tilkoblingspassordet skal du bruke denne «ID»-en i Fiken når du oppretter tilkoblingen til Altinn.
    5. OBS! Du skal bare ha én slik linje med Fiken-datasystem. Dersom du har flere linjer med Fiken-datasystem, eller du har glemt tilkoblingspassordet, sletter du alle disse ved å trykke på den røde «x»-en. Deretter lager du en ny linje. Dette får ingen konsekvenser for hva du har gjort tidligere, og det har ingenting å si for Fiken om du har brukt en annen tilkobling tidligere.
  5. Valgene under «Forhåndsvalgt aktør» har ingenting å si for tilkoblingen til Fiken. Huk av de du ønsker eller hopp enkelt videre til neste steg.
  6. Klikk på «Lagre» og du er ferdig med oppsettet i Altinn! På tide å opprette tilkoblingen i Fiken - det er smart å gjøre dette mens du fremdeles husker passordet du har laget.

Del 2: Sett opp tilkoblingen i Fiken

I denne delen befinner du deg i Fiken.no. Du har satt alt opp i Altinn, nå skal du opprette tilkoblingen fra Fiken.

1. Logg inn i Fiken
  2. I menyvalget i toppen klikker du på «Oversikt», velger «Altinn-oversikt». Deretter klikker du på «Vis Altinn-info» som ligger nederst til venstre på siden.
  3. Klikk på «Registrer systeminnstillinger» nede til høyre.
  4. I «Datasysteminnstillinger» legger du inn «ID» og tilkoblingspassordet som du laget i steg 4 i første del, så klikker du på «Kontroller og lagre innstillinger».
  5. Hvis du har gjort det riktig gir Fiken deg beskjed om at systeminnstillingene er testet mot Altinn og lagret.

Del 3: Slik sender du skjemaer fra Fiken til Altinn

Hver gang du skal sende inn et skjema til Altinn, for eksempel en mva-oppgave, vil du bli bedt om å legge inn fødselsnummeret ditt og oppgi passordet som du opprettet i steg 3 i første del (dersom du har glemt passordet kan du enkelt lage et nytt, dette står beskrevet i samme steg). Deretter må du velge om du ønsker å logge inn i Altinn med kode fra SMS (anbefalt), brev eller Altinn-kodebrev.

Ofte stilte spørsmål

Jeg husker ikke hvilket passord jeg skal bruke

1. Jeg skal sende inn et skjema, f.eks. en mva-oppgave
    Du står fast under fanen «Innlogging», og her skal du bruke ditt personlige passord som du opprettet i del 1, steg 3. Du kan sjekke om du bruker riktig passord ved å prøve å logge deg inn direkte på Altinn her. Dersom du ikke får logget inn kan du enkelt lage deg et nytt passord uten at dette får konsekvenser for hva du har gjort tidligere (se del 1, steg 3).
  2. Jeg skal opprette tilkoblingen til Altinn i Fiken (Datasysteminnstillinger)
    Du står fast under «Datasysteminnstillinger», og her skal du bruke tilkoblingspassordet som du opprettet i del 1, steg 4. Kanskje husker du ikke passordet du lagde, eller kanskje har du ved en feil registrert flere Fiken-datasystem på samme foretak? Du kan enkelt sette opp en ny tilkobling eller slette duplikater uten at dette får konsekvenser for hva du har gjort tidligere (se del, 1 steg 4).

Jeg får ikke opprettet tilkoblingen til Altinn fra Fiken

Pass på at:
  • Du har huket av for «Tillat innsending fra applikasjon eller system med dette brukernavnet og passordet» (del 1, steg 3).
  • Du har registrert kun ett Fiken-datasystem på foretaket, og det er «ID»-en og tilkoblingspassordet til denne du bruker (del 1, steg 4).
  • Alle innstillingene du gjorde i Altinn er lagret.

Jeg får ikke tilsendt engangskodene på mobil

Logg inn på Altinn (husk å logge inn som deg selv, ikke selskapet ditt), se steg 3 i første del og sjekk om riktig mobilnummer ligger inne.

Jeg trenger hjelp!

For å se en video som viser alle stegene i prosessen, klikk her.

Hvis det fremdeles er noe du ikke får til, send en e-post til kontakt@fiken.no med:

• Beskrivelse av hvilket punkt over du stopper opp på.
  • Skjermbilde av feilmeldingen du får.
  • Skjermbilde av hvordan du har satt opp alle punktene i artikkelen her.