Du kan bruke Vipps i ditt foretak for å ta imot betaling på en kjapp og enkel måte. Vær imidlertid klar over er at Vipps privat/bedrift kun er en måte å registrere innbetalingen på, ikke selve salget. 

1. Lage kvittering

Hvis du har solgt noe og tatt betalt gjennom Vipps, kan du bokføre og lage kvittering til kunden gjennom Salg -> Ny faktura. Velg "Kontantfaktura" under Type, og legg inn en beskjed i kommentarfeltet om betaling via Vipps. 

Vipps privat 

Vipps bedrift 

Ved bruk av Vipps bedrift oppretter du en ny bankkonto under Foretak -> Bankkontoer som du kaller Vipps og som du registrer betalingen mot. Se punkt "Registrer oppgjør for Vipps bedrift" for å se hvordan du registrer selve innbetalingen fra vipps til din bankkonto i Fiken. 

2. Registrer oppgjør for Vipps bedrift

Dette forutsetter at du har opprettet en egen bankkonto under Foretak  ⟶  Bankkontoer, Vipps som du har registrert alle salgene dine mot:

Gjennom "Import fra nettbank" 

Last ned en CSV fil fra Vipps sine sider: 

Legg den inn under Annet -> Import fra nettbank og mot vippskontoen. 

Videre vil Fiken komme med forslag på hva som er en overføringen til banken og hva som er gebyr. Klikk på "Registrer gebyr/innbetaling nedover listen. 

Legg inn oppgjøret manuelt

Når du får oppgjøret av Vipps legger du dette inn under Annet -> Fri postering slik: 

Har du kun registrert innbetalingen gjennom Vipps og er usikker på om dette er godt nok, må du ta kontakte med Skatteetaten på tlf: 800 80 000. Når du har fått svar fra Skatteetaten kan du gjerne sende oss en epost til kontakt@fiken.no hvis du ønsker at vi skal forsøke å hjelpe deg videre.
Dette skriver Vipps selv på sine nettsider: 

Vipps-rapporten du får tilsendt er tilstrekkelig dokumentasjon for selve betalingstransaksjonen, men bedrifter som er bokføringspliktige må selv sørge for å registrere og dokumentere sitt salg etter gjeldende regler, herunder bokføringsregelverket. Vipps erstatter ikke bedriftens kasseapparat. En betaling med Vipps skal behandles som et kontantsalg i bedriftens kasseapparat eller annet system for dokumentasjon av kontantsalg.

Lage faktura med Vipps som en betalingsmåte. 

Opprett en "Ny faktura" med enten vippsnummer eller telefonnummeret i kommentarfeltet. 

Betalingen registrer du på vanlig måte ved å klikke på "Registrer innbetaling". Er det betalt med Vipps Bedrift kan du registrere gebyr som vist her: 

Gjennom kassasystem

Har du et kassasystem utenom hvor Vipps-betalinger blir registrert, kan du opprette en egen bankkonto som heter "Vipps" (under Foretak -> Bankkontoer) og registrere betalinger som under: 

Når pengene kommer inn på bankkontoen din kan du registrere dette under Annet -> Fri postering slik:

Her kan du gjerne legge ved salgsrapporten som kommer tilsendt på e-post (eventuelt hente den ut fra "min side" hos Vipps). 

Les gjerne mer informasjon her om hvordan føre Kasseoppgjør / kassedagbok / dagsoppgjør.

VippsGO

Her kan du hente ut rapporter som du kan føre på samme måte som en kassadagbok. Se egen hjelpeartikkel: Kasseoppgjør / kassedagbok / dagsoppgjør.

Vær obs på det vipps skriver på sine egne sider:

VippsGO er en tjeneste for å bestille varer eller tjenester fra en bedrift direkte i Vipps-appen. VippsGO er ikke ment å erstatte en bedrifts plikt til å dokumentere sine salg eller utstede salgskvittering til sine kunder.

Vipps-rapporten er tilstrekkelig dokumentasjon for selve betalingstransaksjonen, men bedrifter som er bokføringspliktige må selv fortsatt sørge for å registrere og dokumentere sitt salg etter gjeldende regler, herunder bokføringsregelverket. VippsGO erstatter ikke bedriftens kassaapparat dersom bedriften har plikt til å ha kasseapparat. En betaling med Vipps skal behandles som et kontantsalg i bedriftens kassaapparat eller annet system for dokumentasjon av kontantsalg. Når en bestilling er skjedd gjennom VippsGO vil sluttbruker få opp en oversikt over sitt kjøp i sin Vipps-applikasjon, men dette er ikke ment å være en erstatning for en bedrifts plikt etter bokføringsregelverket til å utstede kvittering for salg, når kunden ønsker dette.

Mer informasjon