Her kan du lese om forskjellige emner relatert til mva.

1. Før du blir mva. registrert

Alle foretak i Norge starter med å ikke være mva-registrert. Når du står som ikke mva-pliktig på Foretak -> Foretaksinnstillinger  vil du ikke se noe om mva i Fiken. Legg inn alle kjøp og salg uten å spesifisere mva. Når foretaket ditt har solgt mva-pliktige varer eller tjenester for 50 000 kroner i løpet av det siste 365 dagene, må du mva-registrere deg hos Brønnøysund.

Noen foretak skal derimot aldri fakturere med mva. selv om de passerer 50 000 kr. Dette gjelder de aller fleste musikere, kunstnere eller dersom du driver med undervisning.

2. Prosess rundt registrering

Passerer du 50 000 kr i salg i løpet av 365 dager skal du mva. registrere deg. Send inn fakturaene dine til Brønnøysund for å bli mva-registrert. Les gjerne mer om denne prosessen i følgende artikkel: Registrere foretaket i mva-registeret.

3. Registrere salg med mva

Etter at du har blitt mva-registrert endrer du innstillingene i Fiken på Foretak->Foretaksinnstillinger slik at mva blir synlig i programmet.

De fleste varer og tjenester i Norge er mva-pliktige. Det vil si at du skal legge til mva. (vanligvis 25 %) i tillegg til den prisen du fakturerer kunden din for. Disse pengene (250 kr i eksemplet her) er ikke dine penger, men skal betales til Skatteetaten senere.

4. Registrere kjøp med mva

De du kjøper varer og tjenester av legger mva på sine salg på samme måte som deg. Det vil derfor også være mva på de fleste kjøpene dine. Er du usikker på hvilken mva-sats du skal legge på kjøpet så er kvitteringen eller faktura alltid fasit. Er det ingen mva på fakturaen betyr det at leverandøren selger uten mva. Da skal heller ikke du registrere mva på kjøpet.

5. Sende inn mva-meldingen

Fiken legger automatisk sammen mva på alle kjøpene og salgene du har registrert i en periode (Oversikt->MVA). Du får her fradrag for mva på kjøpene dine slik at du ikke trenger å betale mva du har krevd inn videre til Skatteetaten. Opprett mva-meldingen, send inn og registrer betaling. Alt gjøres i tre enkle steg direkte fra Fiken. De fleste leverer denne oppgaven annenhver måned, men enkelte gjør det årlig eller hver måned.

6. Registrere betalingen av mva

Når du har sendt inn mva-meldingen registrerer du inn- eller utbetalingen i Fiken. Dette gjør du i steg 3 i oppgaven.