Når du vurderer å gå fra et enkeltpersonforetak (ENK) til et aksjeselskap (AS) så må du vurdere dette ut fra fire ting:

1. Hva er smart for deg?

Det er vanskelig å vurdere uten å kjenne spesifikt til dine konkrete forhold. Som en grunnregel vil vi anbefale AS dersom du er avhengig av pengene som dette foretaket genererer, feks at dette er den eneste inntekten du har. Dersom inntekten fra foretaket kommer i tillegg til en fast 100% lønn et annet sted så kan det være fordeler med et ENK. 

Vi har samlet mer informasjon om dette her:

2. Hva må gjøres i regnskapet og mot Skatteetaten?

AS-et opprettes helt uavhengig av ditt gamle ENK. Det er ikke noen bindinger mellom disse to på noen som helst måte. Først legger du ned ENK-et ditt og så oppretter du AS-et ditt. Du legger ned ENK-et ditt som vist her: Avvikle enkeltpersonforetak.

Dersom du har noen gjenstander eller eiendeler i ENK-et som du vil bruke i AS-et så må disse selges til AS-et. Dette gjøres på samme måte som vanlige salg til andre selskapet. Husk at du da må sette en rimelig markedsverdi på disse salgene. Dersom du har solgt eller kjøpt noe i januar 2021 så rapporteres det en siste gang inn via Næringsoppgaven og Selvangivelsen for 2021 til våren 2022 på samme måte som før.

Du oppretter så AS-et helt og fullstendig uavhengig av det nedlagte ENK-et ditt. Les mer om hvordan du oppretter AS-et her:  Å stifte AS: Hvorfor og hvordan.

Dersom ENK-et har solgt noen ting til AS-et så opprettes dette som helt vanlige kjøp i AS-et på samme måte som kjøp fra andre foretak.

3. Hvordan løser du dette med abonnement i Fiken?

Siden dette er to helt forskjellige foretak vil det også gå to helt forskjellige abonnement i Fiken. 

Du oppretter da ditt nye AS under Foretak -> Opprett nytt foretak. Og vil innen 1-2 dager motta faktura for et nytt abonnement knyttet til dette firma.

Når du har gjort deg ajour med regnskapet for enkeltpersonsforetaket ditt kan du si opp abonnementet og kontoen din ved å gå til Foretak -> Foretaksinnstillinger -> Nullstill/Slett -> Slett foretaket og si opp abonnementet. NB! I denne prosessen er det viktig at du eksporterer regnskapet ditt, for oppbevaring av regnskap i henhold til bokføringsloven.

Etter du har sagt opp ditt enkeltpersonforetak kan du ta kontakt med oss på e-post kontakt@fiken.no. Så kan vi tilbakebetale deg for resterende måneder du eventuelt allerede har betalt for dette selskapet.

4. Unntaksregler

Det er mulig å velge å heller gjøre en skattefri omdanning fra ENK til AS men da kreves det at revisor er involvert i prosessen og revisor kan da hjelpe deg med hvordan dette gjennomføres i praksis. For de aller fleste enkeltpersonforetak er imidlertid skattefri omdanning ikke nødvendig, med unntak av om du har visse typer større eiendeler som brukes i bedriften.