Det er flere bønder som benytter Fiken som landbruksregnskap. Fiken er et generelt regnskapsprogram, og er derfor ikke spesielt tilrettelagt for enkelte bransjer. Vi jobber for at så mange som mulig skal klare å føre regnskapet sitt selv - målet vårt er å lage et system som skal være enklest mulig å bruke for alle uten særlig regnskaperfaring. Ta gjerne en titt her for å se hvordan programmet fungerer, og hvordan du kan komme i gang med Fiken.

Noen punkter er litt spesielle for landbruk. Det er ikke alt vi støtter automatisk her, men de fleste som jobber med landbruk kan likevel fint bruke Fiken. Dersom det er noe annet spesielt bransjespesifikt vi ikke støtter kan du f.eks ta kontakt med Bondelaget, hvor du som medlem har tilgang til gratis rådgivning og støtte fra økonom og advokat.  Sjekk dette opp på Bondelaget sine nettsider. Vi har dessverre ikke mulighet til å gjøre spesialtilpasninger for landbruksregnskap.

Regnskapskontoer

Vi kan gjerne hjelpe deg med å finne kontoer i Fiken som er nærmest mulig spesial-kontene for landbruk, men de vil ikke bli helt identiske. Du kan ikke opprette nye kontoer som blir helt like de du har brukt før. (men det er heller ikke nødvendig).

Selvangivelsen og næringsoppgaver

Fiken har en modul for Næringsoppgave for AS og ENK hvor du kan sende tall tall til selvangivelsen direkte fra Fiken. Her støttes de vanligste tilleggsskjemaene som bla. lønn og eiendeler/avskrivninger. Bønder må i tillegg fylle ut Landbruksskjemaet (RF-1177). Dette kan du legge til manuelt i Altinn etter at du har sendt resten av skjemaene fra Fiken.

Mva-oppgaver

Vi støtter automatisk innlevering av den alminnelige mva-oppgaver og næringsoppgaver, men ikke skjemaene som er spesifikke kun for landbruk. Vi har automatisk støtte for feks. RF-0002 Mva oppgave for alminnelige næring, men ikke for RF-0004 Mva-oppgave for primærnæringen. Men du har alle tallene du trenger i Fiken og kan legge disse inn på Altinn.

Hvordan legge inn mva-oppgave for primærnæringen

Klikk på linken her for å komme til rett oppgave på Altinn. Sjekk så summene på de forskjellige linjene i Fiken og legg de inn på tilsvarende steder på RF-0004 på Altinn.

Kontroller tilslutt at summen å betale/tilgode blir lik i Fiken som på Altinn.

• A. Opprett mva-oppgaven i Fiken.
  • B. Velg at den blir manuelt sendt inn.
  • C. Registrer betaling
image
  • A. Kontroller skjemaet på Altinn
  • B Signer og send inn på Altinn.
image