Det er fort gjort å gjøre feil med mva når du starter opp med et nytt foretak. Vi har mange artikler som viser hvordan du skal gjøre ting korrekt. Ta gjerne en titt på noen av de her:


Men hva hvis du allerede har gjort noe feil, kanskje før du i det hele tatt begynte med Fiken, og nå vil rette opp dette. Hva gjør du da? Jo, da leser du videre her.

Før vi ser på de forskjellige løsningene er det viktig å huske at Skatteetaten er godt vant med at nye foretak gjør feil på mva. Det er ikke krise å ha gjort litt feil, så lenge du retter opp denne feilen. Som oftest er det ikke noen kjappe løsninger her. Du må sannsynligvis korrigere noe, kanskje lage nye fakturaer eller kreditnotaer og eventuelt sende noen oppgaver på nytt. Men det er viktigere å få dette korrekt enn å få endret det fort.

Så til løsningene. Vi har en overskrift for hver problemstilling med steg-for-steg forklaring på hvordan dette kan løses. Ser du ikke ditt scenario under her? Send oss en e-post til kontakt@fiken.no så legger vi det til samtidig med at vi hjelpe deg å løse saken din. 

Du har krevd inn mva når du ikke hadde lov til det

1. Jeg har laget en faktura utenfor Fiken med mva uten å være mva-registrert

Eksempel: La oss si at du har laget en faktura på 10.000 kr + 2.500 kr mva = 12.500 kr totalt i det gamle programmet ditt. Nå må du fikse dette i Fiken slik at du kun sitter igjen med 10.000 kr som inntekt uten noe mva. Du har krevd inn 2.500 kr for mye og må derfor tilbakebetale det til kunden din.

Problem: Da har du krevd inn mva uten å ha lov til å gjøre det.

Løsning: Du må kreditere salget du har gjort og så lage et nytt korrekt salg uten mva. Siden du kanskje ikke lenger har tilgang til det gamle programmet du har fakturert fra, kan du fikse dette i Fiken.

A. Gå på Foretak -> Foretaksinnstillinger og endre mva-pliktig til "Årlig". Du vil få en advarsel som du kan ignorere.

B. Legg inn det feilaktige salget du har gjort i Fiken under Salg -> Registrer annet salg.

C. Gå på Salg -> Ny faktura og opprett en uavhengig kreditnota på 10.000 kr + 2.500 kr mva = 12.500 kr i Fiken, og send den til kunden din.

D. Gå på Foretak -> Foretaksinnstillinger og endre mva-pliktig til "Nei".

E. Gå på Salg -> Ny faktura og opprett en ny faktura på 10.000 kr uten mva i Fiken, og send den til kunden din.

F. Så må du til slutt registrere betalingene. Har kunden din allerede faktisk betalt 12.500 kr til deg, så registrer du en betaling på 12.500 kr på fakturaen på 10.000 kr. Så betaler du tilbake 2.500 kr til kunden din og registrerer det samme sted.

2. Jeg har laget en faktura fra Fiken med mva uten å være mva-registrert

Eksempel: La oss si at du har laget en faktura på 10.000 kr + 2.500 kr mva = 12.500 kr totalt i Fiken. Nå må du fikse dette i Fiken slik at du kun sitter igjen med 10.000 kr som inntekt uten noe mva. Du har krevd inn 2.500 kr for mye og må derfor tilbakebetale det til kunden din.

Problem: Da har du krevd inn mva. uten å ha lov til å gjøre det. 

Løsning: Du må da kreditere salget du har gjort og så lage et nytt korrekt salg uten mva. Siden du kanskje ikke lengre har tilgang til det gamle programmet du har fakturert fra, kan du fikse dette i Fiken.

A. Gå på Foretak -> Foretaksinnstillinger og endre mva-pliktig til "Årlig". Du vil få en advarsel som du kan ignorere.

B. Gå på Salg -> Faktura-/salgsoversikt og gå inn på fakturaen som er feil, og klikk på "Opprett kreditnota for faktura". Velg så "Opprett kreditnota for hele fakturaen" og sett dagens dato og send denne til kunden din.

C. Gå på Foretak -> Foretaksinnstillinger og endre mva. pliktig til Nei. 

D. Gå på Salg -> Ny faktura og opprett en ny faktura  på 10.000 kr uten mva i Fiken, og send den til kunden din.

E. Gå på Foretak -> Foretaksinnstillinger og endre mva. pliktig til Nei.

F. Så må du tilslutt registrere betalingene. Har kunden din allerede faktisk betalt 12.500 kr til deg, så registrer du en betaling på 12.500 kr på fakturaen på 10.000 kr. Så betaler du tilbake 2.500 kr til kunden din og registrerer det samme sted.

3. Jeg har solgt via kassaoppgjør med mva uten å være mva-registrert, og lagt inn kassoppgjøret manuelt i Fiken

Eksempel: La oss si at du har laget dagsoppgjør via kassasystemet ditt på 10.000 kr + 2.500 kr mva = 12.500 kr totalt i Fiken. Du fikk innbetalt 9.000 kr på bankkontoen din og 3.000 kr i kontanter. Nå må du fikse dette i Fiken slik at du kun sitter igjen med 10.000 kr som inntekt uten noe mva. Du har krevd inn 2.500 kr for mye og må derfor tilbakebetale det til kundene dine. Dersom du ikke vet hvem kunden din er, eller det er realistisk sett umulig å betale tilbake til de, må du betale de 2.500 kr til Skatteetaten.

Problem: Da har du krevd inn mva uten å ha lov til å gjøre det.

Løsning: Du må da slette salget du har gjort og så lage et nytt korrekt salg uten mva. Siden du kanskje ikke lengre har tilgang til det gamle programmet du har fakturert fra, kan du fikse dette i Fiken.

A. Gå på Foretak -> Foretaksinnstillinger og endre mva-pliktig til "Årlig". Du vil få en advarsel som du kan ignorere.

B. Legg inn i Fiken det feilaktige salget du faktisk solgte under Salg -> Registrer annet salg. Registrer de betalingene som faktisk skjedde.

C. Gå på Oversikt -> MVA og velg den perioden det har vært salg på. På steg 1 klikker du på "Opprett mva-oppgave". På steg 2 velger du "Manuelt innsendt".

D. Betalt så disse 2.500 kr i nettbanken din til Skatteetaten https://www.skatteetaten.no/bedrift-og-organisasjon/avgifter/mva/betale-mva/.

E. På steg 3 under Oversikt -> MVA registrerer du betalingen du nettopp har gjort (på 2.500 kr i mitt eksempel her).

Gå tilbake til Foretak -> Foretaksinnstillinger og endre mva-pliktig til "Nei".

4. Jeg har solgt via iZettle med mva uten å være mva. registrert, og importert dagsoppgjøret fra iZettle automatisk til Fiken

Eksempel: La oss si at du har solgt i en kiosk via iZettle. Det totale salget ditt var på 10.000 kr + 2.500 kr mva = 12.500 kr totalt i Fiken. Men du var ikke mva-pliktig når du gjorde det, og vil heller ikke bli det med det første. Du har da krevd inn 2.500 kr for mye og må derfor i utgangspunktet tilbakebetale det til kundene dine. Det er kanskje lenge siden, og du vet ikke hvem som kom i kiosken din og kjøpte noe av deg. Når det er praktisk umulig å tilbakebetale til kundene, må du betale de 2.500 kr til Skatteetaten.

Problem: Da har du krevd inn mva uten å ha lov til å gjøre det. 

Løsning Du må føre det som faktisk skjedde, så må du korrigere mva i etterkant.

A. Gå på Foretak -> Foretaksinnstillinger og endre mva-pliktig til "Årlig". Du vil få en advarsel som du kan ignorere.

B. Gå på Salg -> iZettle og importerer salget fra iZettle.

C. Gå på Oversikt -> MVA og velg den perioden det har vært salg på. På steg 1 klikker du på "Opprett mva-oppgave". På steg 2 velger du "Skattemeldingen er registrert direkte i Altinn".

D. Betalt så disse 2.500 kr i nettbanken din til Skatteetaten https://www.skatteetaten.no/bedrift-og-organisasjon/avgifter/mva/betale-mva/.

E. På steg 3 under Oversikt -> MVA registrerer du betalingen du nettopp har gjort (på 2.500 kr i mitt eksempel her).

F. Gå tilbake til Foretak -> Foretaksinnstillinger og endre mva. pliktig til "Nei".

Du har IKKE krevd inn mva når du var pålagt å gjøre det

5. Jeg har laget en faktura uten mva men dette skulle ha vært med mva, og jeg vil nå kreve inn penger fra kunden min

Eksempel: La oss si at du har laget en faktura på 10.000 kr + 0 kr mva = 10.000 kr totalt. Men du var pålagt å kreve inn mva. på dette og skulle ha laget den på 10.000 kr + 2.500 kr mva = 12.500 kr totalt i Fiken. Du har krevd inn 2.500 kr for lite i mva og må derfor etterfakturere dette.

Problem: Da har du ikke krevd inn mva. når du var pålagt å gjøre det. 

Løsning Du må da etterfakturere mva i Fiken og kreve 2.500 kr mer fra kunden din. 

A. Gå på Salg -> Ny faktura og opprett en ny faktura til kunden din som vist her, og send den til kunden.

B: Følg så opp fakturaen til kunden som normalt med eventuelle purringer og registrer betaling når du mottar betaling fra kunden.

6. Jeg har laget en faktura uten mva men dette skulle ha vært med mva, og jeg vil ikke kreve inn penger fra kunden min

Eksempel: La oss si at du har laget en faktura på 10.000 kr + 0 kr mva = 10.000 kr totalt. Men du var pålagt å kreve inn mva. på dette og skulle ha laget den på 10.000 kr + 2.500 kr mva = 12.500 kr totalt i Fiken. Du har krevd inn 2.500 kr for lite i mva og må derfor etterfakturere dette.Så lenge du kjenner navnene til kundene dine så er du pålagt å etterfakturere mva til de. Men du er ikke pålagt å faktisk kreve inn disse pengene fra kunden din. Du kan velge å ta det "tapet" selv.

Problem: Du har ikke krevd inn mva. når du var pålagt å gjøre det. 

Løsning: Du må etterfakturere mva i Fiken og registrere betalingen.

A. Gå på Salg -> Ny faktura og opprett en ny faktura til kunden din som vist her. Etter at du har opprettet den kan du klikke på "Avbryt" før du sender den.

B. Til slutt har du to forskjellige valg avhengig av om du har ENK eller AS:

  • For deg med ENK: Klikk på Registrer ny innbetaling og velg "Innbetalt privat".

  • For deg med AS: Klikk på "Sett til oppgjort uten betaling".
  • Gå så på Annet -> Fri postering og fjern fordringen mot kunden din som vist her.

7. Jeg har et Enkeltpersonforetak og solgt uten mva men dette skulle ha vært med mva, og det er umulig for meg å kreve inn penger fra kunden min fordi jeg ikke vet hvem jeg har solgt til

Eksempel: La oss si at du har laget et salg på 10.000 kr + 0 kr mva = 10.000 kr totalt. Men du var pålagt å kreve inn mva. på dette og skulle ha laget den på 10.000 kr + 2.500 kr mva = 12.500 kr totalt i Fiken. Du har krevd inn 2.500 kr for lite i mva og må derfor i utgangspunktet etterfakturere dette. Det er kanskje lenge siden dette skjedde, og du vet ikke hvem dette salget var til.

Problem: Du har ikke krevd inn mva når du var pålagt å gjøre det.

Løsning: Du må likevel rapportere inn mva til Skatteetaten, men ta denne kostnaden selv. Siden du ikke vet hvem kunden er kan du ikke lage en faktura, men må innrapportere det.

A. Gå på Salg -> Registrer annet salg og legg inn følgende:

B. Dette kommer da med på mva-oppgaven og du betaler det inn sammen resten av mva-oppgaven.


8. Jeg har et AS og solgt uten mva men dette skulle ha vært med mva, og det er umulig for meg å kreve inn penger fra kunden min fordi jeg ikke vet hvem jeg har solgt til

Eksempel: La oss si at du har laget et salg på 10.000 kr + 0 kr mva = 10.000 kr totalt. Men du var pålagt å kreve inn mva. på dette og skulle ha laget den på 10.000 kr + 2.500 kr mva = 12.500 kr totalt i Fiken. Du har krevd inn 2.500 kr for lite i mva og må derfor i utgangspunktet etterfakturere dette. Det er kanskje lenge siden dette skjedde, og du vet ikke hvem dette salget var til.

Problem: Du har ikke krevd inn mva når du var pålagt å gjøre det.

Løsning: Du må likevel rapportere inn mva til Skatteetaten, men ta denne kostnaden selv. Siden du ikke vet hvem kunden er kan du ikke lage en faktura, men må innrapportere det. Dette kommer da med på mva-oppgaven og du betaler det inn sammen resten av mva-oppgaven. 

A. Gå på Salg -> Registrer annet salg og legg inn følgende:

B. Klikk så på "Sett til oppgjort uten betaling".

C: Gå tilslutt til Annet->Fri postering og før vekk kundefordringen som en utgift uten fradrag.