Nyetablerte enkeltpersonforetak skal vanligvis ikke legge inn en inngående balanse. De fleste nye enkeltpersonforetak kan derfra bare hopper over hele den inngående balansen.

Unntaket fra denne regelen er hvis du har en bankkonto tilknyttet foretaket som det står penger på i det du starter med regnskapet i Fiken. Hvis du for eksempel starter foretaket med 10.000 på bankkonto, så må du legge inn dette på regnskapskontoen for denne bankkontoen. Har du betalt et registreringsgebyr til foretaksregisteret kan det også legges inn her. Vi anbefaler å legge dette inn i starten. Men det er mulig å starte med andre ting i Fiken som å sende faktura, før den inngående balansen legges inn.

Den inngående balansen legger du inn under Annet -> Inngående balanse:

1. Har du korrekt dato for inngående balanse?

• I de aller fleste tilfeller skal du sette oppstartsdato til stiftelsesdatoen i foretaket.
  • Har du hatt utgifter under etableringen kan denne datoen settes litt tidligere slik at du kan registrere disse utgiftene.
  • Datoen skal aldri settes tidligere enn året foretaket ble stiftet.

2. Hvordan legge inn linjene i den inngående balansen i Fiken?

Nå har du kommet til selve den inngående balansen og skal legge inn de forskjellige linjene.

1. Registreringsgebyr foretaksregisteret. Dette er alltid 2250 kr, men mange foretak slipper dette, så bare hopp over dette punktet om det ikke gjelder deg.

2. Oppstartsbeløp på bankkonto. Du legger da bare inn summen du hadde på bankkontoen din ved oppstart.

3. Dersom du også har hatt utgifter til revisor eller advokat så klikker du tilsvarende på "Legg til ny linje" men de fleste har ikke hatt slike utgifter.

Etter hvert som du klikker på knappene og legger til de forskjellige summene så samler de seg i egne linjer. De fleste foretak har bare en eller to slike linjer som vist under. Når du har gjort dette er du ferdig og kan klikke på "Fullfør inngående balanse."

Mer informasjon

Du kan også kontakte Fiken på kontakt@fiken.no dersom du trenger hjelp. For at vi skal kunne hjelpe deg best mulig er det fint om du:

• Beskriver problemet godt.
  • Legger ved skjermbilde(r) av hvor det stopper opp.

Inngående balanse - AS (første regnskap)