Du kan opprette nye produkter direkte i Fiken. I veiviseren du får opp må du gi produktet et navn, eventuelt et varenummer, samt definere hva slags type produkt det er.

Dersom du allerede har en liste over produkter fra en annen løsning, kan du se her for hvordan du importerer disse.

Opprette et nytt produkt

Du oppretter nye produkter fra Foretak->Produkter, eller når du lager en ny faktura gjennom Salg->Ny faktura:

Du får da opp en veiviser:

• Navn - Navn på produktet
  • Varenummer - Fyll inn et varenummer (valgfritt)
  • Type - Velge en av følgende:
    • Vare (for videresalg)
      Eksempel: En datamaskin du har kjøpt fra en leverandør, som du selger videre til en kunde i Norge.
    • Vare (egenprodusert)
      Eksempel: En genser du har strikket selv, som du selger til en kunde i Norge.
    • Tjeneste
      Eksempel: Du fakturerer en norsk kunde tre timer for arbeid du har gjort for å videreutvikle en nettside.
    • Annet
      De aller fleste produkter vil falle inn under en av de tre forhåndsdefinerte kategoriene. Dersom dette ikke gjelder ditt produkt, kan du velge en spesifikk inntektskonto. Les mer om dette her.
  • Standardpris - Velg hvilken pris produktet skal ha (velg selv om du fyller inn Netto eller Brutto, Fiken beregner den andre automatisk). Mva vises kun dersom du er mva-registrert.
  • Varebeholdning - Huk av for å legge inn en varebeholdning.
  • Notat - Legg eventuelt inn noen kommentarer om produktet.
  • Trykk til slutt "Opprett produkt".

Overstyre mva

Fiken foreslår den vanligste mva-koden basert på typen vare/tjeneste du har valgt. Du kan som regel bruke denne, men må av og til overstyre. Det vanligste eksempelet er hvis du selger noe til en kunde i utlandet og dermed skal bruke mva "Avgiftsfri" (0%).