Aksjeselskap og andre foretak som kjøper aksjer eller foretar andre finansielle investeringer kan føre dette slik det beskrives i denne artikkelen. Enkeltpersonforetak fører vanligvis ikke dette i regnskapet, men i den private skattemeldingen (selvangivelsen) til eieren.

Kjøp av aksjer

Kjøp av aksjer registrerer du gjennom menyvalget Kjøp -> Nytt kjøp. Du må velge riktig regnskapskonto avhengig av type aksje, innenlandsk/utenlandsk osv.

Generelt føres investeringer på en konto i 13xx-serien når de er ment for varig/langsiktig eierskap. Børsnoterte investeringer føres likevel alltid i 18xx-serien, selv om de er langsiktige. Kontoer i 18xx-serien brukes ellers bare når det er en kortsiktig investering, og under ett år regnes vanligvis som kortsiktig.

Under er et eksempel på kjøp av andeler for 30.000 kr:

Verdijustering av aksjer

Dette gjelder kun for markedsbaserte (børsnoterte) aksjer.

Verdiøkning

Verdiøkning legger du inn på denne måten under Annet -> Fri postering:

Verdireduksjon

Verdireduksjon kan du legge inn på denne måten under Annet -> Fri postering:

Salg av aksjer

Gevinst

Salg/realisering av aksjer gjør du under Annet -> Fri postering. Det opprettes da en linje som reduserer balansen og en egen linje for tap/gevinst på resultatet.

Merk at også her blir kontoer avhengig av type aksjer, og kontoene for gevinst og tap som brukes i dette eksempelet (hhv. 8077 og 8177) forutsetter at du solgte aksjer i et norsk selskap.

For en gevinst (solgt for 32.000) vil det se slikt ut:

Tap

For et tap (solgt for 28.000) vil det se slik ut:

Utbytte

Utbytteinntekt fra aksjer føres under Annet -> Fri postering. Som til-konto bruker du bankkontoen pengene kom inn på, og fra-kontoen er inntektskonto for utbytte. Konto 8071 brukes for utbytte fra norske selskap hvor du har under 20 % eierandel, og for andre tilfeller enn det kan du finne riktig 80xx-konto her.

Fritaksmetoden

Når et aksjeselskap eier aksjer i et annet aksjeselskap gjelder i utgangspunktet fritaksmetoden. Fritaksmetoden går ut på at inntektene selskapet får fra investeringen er helt eller nesten helt skattefri. Dette er annerledes fra når du som privatperson eier aksjer, fordi inntektene fra investeringen da i utgangspunktet må betales skatt av.

De mest vanlige typer inntekt det er snakk om her er utbytte (selskapet du investerte i betaler ut en del av overskuddet til eierne), og gevinst ved salg (du selger aksjene til mer enn du kjøpte de for).

Investeringene fritaksmetoden gjelder for kalles for «innenfor fritaksmetoden», mens unntakene regnes som «utenfor fritaksmetoden»:

Innenfor fritaksmetoden

De fleste investeringer er innenfor fritaksmetoden, som betyr at inntekten er helt eller nesten helt skattefri:

• Gevinst ved salg av aksjer: Helt skattefritt
  • Utbytte fra aksjer: Skatt på 3 % av inntekten, som vil si at når skattesatsen er 22 % blir det i praksis 0,66 % skatt på utbytte. Hvis selskapet ditt eier minst 90 % av det andre selskapet blir utbytte også helt skattefritt.

Om du selger aksjer med tap betyr fritaksmetoden også at du dessverre ikke får trekke fra tapet på skatten.

Utenfor fritaksmetoden

I en del tilfeller kan investeringer være "utenfor fritaksmetoden", for eksempel investeringer i:

• Børsnoterte selskap utenfor Europa (som Facebook, Microsoft eller Tesla).
  • Selskap i skatteparadis (for eksempel land uten selskapsskatt) utenfor Europa.
  • Norsk selskap hvor utbyttet er så stort at selskapet ikke kan fortsette driften (ulovlig utbytte).
  • Investeringer i enkelte andre typer verdipapirer enn aksjer.

I disse tilfellene må selskapet ditt betale vanlig skatt (22 % i 2019) på disse inntektene, men får også trukket fra eventuelle tap ved salg av aksjer.

Regnskapsføring

De fleste fører inntekter fra aksjeinvesteringer på en konto i 80xx-serien (se avsnittene om salg og utbytte), men hvis du har et rent investeringsselskap brukes konto 3900.

Fikens modul for næringsoppgave beregner automatisk riktig skatt for deg når du fører inntekten på en 80xx-konto.