Her kan du lese om hvordan du fører gavekort og tilgodelapp i Fiken:

Salg av gavekort

Fra kasseapparat eller fra andre systemer:

Salg av gavekort via kasseapparat/andre systemer legger du inn i Fiken på samme måte som ordinære salg fra kasseapparat/andre systemer Salg -> Registrer annet salg.

Siden det her er solgt et gavekort og ikke en vare/tjeneste så registrerer du dette salget på konto 2900 "Forskudd fra kunder":

Via faktura:

For å fakturere ut gavekort i Fiken oppretter du først et produkt som heter "Gavekort", enten fra Foretak -> Produkter, eller direkte fra Salg -> Ny faktura, der du setter Inntektskonto til "2900 Forskudd fra kunder":

Du fakturerer da kunden din for et gavekort på samme måte som du gjør for et vanlig salg, under Salg -> Ny faktura:

Betalingen fra kunden registrerer du som en vanlig innbetaling på fakturaen ved å klikke på Registrer innbetaling.

Innbetaling med gavekort

Når en kunde handler med gavekortet som betalingsmiddel, lager du en ny faktura. Denne gangen velger du det produktet/tjenesten som kunden velger å bruke gavekortet på.

Eventuelt kan du lage en fritekst-linje der du velger den inntektskontoen som passer til salget.

Siden kunden betaler med gavekort må innbetalingen registreres som en fri postering. Du kan derfor sette fakturaen som "oppgjort uten betaling":

Deretter må du registrere betalingen under Annet->Fri postering som vist under:

Tilgodelapp

Fra kasseapparat eller fra andre systemer:

Når du gir en tilgodelapp til kunden, må du først annullere det opprinnelige salget i kassesystemet. Etterpå registrerer du tilgodelappen på samme måte som forklart under punktet "Salg av gavekort".

Innbetalingen med tilgodelappen registrerer du på samme måte som for gavekort.

Via faktura:

Når du vil gi en tilgodelapp til kunden, må du først kreditere den opprinnelige fakturaen, og sende ut ny faktura på samme måte som forklart under punktet "Salg av gavekort". Innbetaling med tilgodelappen registrerer du på samme måte som for gavekort.

Gavekort som gis bort

Når gavekort gis bort uten forbindelse med en direkte faktura/kasseapparat så kan du legge det inn under Annet->Fri postering som vist her:

Hvis kunden betaler med dette gavekortet hos deg, lager du en ny faktura og velger det produktet/tjenesten som kunden velger å bruke gavekortet på.

Eventuelt kan du lage en fritekst-linje der du velger den inntektskontoen som passer til salget.

Siden kunden betaler med gavekort må innbetalingen registreres som en fri postering. Du kan derfor sette fakturaen som "oppgjort uten betaling" og registrere betalingen under Annet->Fri postering.

Hvis kunden derimot ikke betaler med gavekortet hos deg og dette gavekortet går ut på dato slik at det ikke lenger er gyldig fører du det under Annet->Fri postering som vist her.